Arstiks saamisest

Residentuuri sisseastumiseksamid on selleks korraks seljataga ja sügisest asub valitud eriala omandama 167 uut arst-residenti. Sellest, milliste ootuste ja mõtetega alustab residentuuris õpinguid üks noor arst, kirjutas sisehaiguste erialale tänavu sisse astunud arst-resident Eeva Liisa Linnamägi.

Spordiarst Pii Metsavas: praktikat ei asenda ükski teoreetiline õpe

Pariisi olümpiamängudel osales tuhandete vabatahtlike seas ka üks eestlasest meditsiinitöötaja – doktor Pii Metsavas, kes andis oma panuse, töötades olümpiaküla kliinikus spordiarstina. Maailma parimaid sportlasi teenindanud raviasutusest saadud kogemust hindab igapäevaselt Tallinnas Spordimeditsiini Sihtasutuses leiba teeniv tohter erialaselt ülimalt väärtuslikuks.

Suitsiidiennetus vajab süsteemset lähenemist ning valdkondadevahelist koostööd

Vesteldes suitsiidi tõttu lähedase kaotanud inimestega ning kuuldes nende lugusid, kostub endiselt kõrva stigma ja aegunud müütide kaja. „Pidime matustel kõigile ütlema, et isa suri infarkti tagajärjel.“ „Keegi ei uskunud, et ta päriselt selle teo ära teeb, sest ta rääkis sellest nii palju – ja olime arvamusel, et kes räägib, see ei tee; mõtlesime, et ta tahab lihtsalt tähelepanu.“ „Mu vend ei tahtnud abi otsida, ta uskus alati, et kõigega peab ise hakkama saama – kahe töökoha, pere ülalpidamise, iseenda tervise remontimisega.“

Tartu Ülikoolis saab nüüd magistriõppes õppida kliinilist farmaatsiat

Rahvakeeles nimetatakse apteekides ravimitega tegelevaid inimesi apteekriteks, kuid täpsemalt jagunevad apteekrid proviisoriteks ja farmatseutideks. Eestis õpivad farmatseudid Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis kolm aastat ning õppekava läbinud üliõpilane omandab rakenduskõrghariduse. Sellest sügisest saab kliinilist farmaatsiat õppida Tartu Ülikooli uuel magistriõppekaval.

Plastika- ja rekonstruktiiv­kirurgia tänapäev Eestis

Plastika- ja rekonstruktiivkirurgia kuulub arsti- ja hambaarstierialade nimekirja alates 2000. aasta septembrist. Kuigi meedias on tähelepanu koondunud pigem n-ö iluteenustele, on esteetiline kirurgia tegelikult ainult väike osa plastikakirurgiast – selle eriala spetsialiste meditsiiniteaduste valdkond Eestis eraldi ei koolita, nagu ei tehta seda ka enamikus Euroopa riikides.

Eakate kroonilise valu medikamentoosne ravi

Eakate (65-aastaste ja vanemate) inimeste osakaal rahvastikus kasvab. Statistika kohaselt kaebavad pooled neist sellist valu, mis muudab igapäevaelu ja iseseisva hakkamasaamise keerulisemaks (1).

Antibakteriaalne ravi

Antibiootikumid on ravimid, mis surmavad baktereid või takistavad nende võimet paljuneda ning mida kasutatakse bakteriaalsete infektsioonide raviks. Kuigi antibakteriaalseks raviks on kindlad näidustused ja oluline aspekt on ka preparaadi valik, määratakse sellest hoolimata mõnikord ravi liiga kergekäeliselt – ülemaailmselt alustatakse pea 50%-l juhtudest antibiootikumravi ilma korrektse diagnoosita või vale preparaadiga.

Kofeiinimürgistus

Kofeiin ehk 1,3,7-trimetüülksantiin on maailmas kõige laialdasemalt kasutatud psühhostimulant. Kofeiini leidub kakaos, kohvis, mitmetes teedes, koolas, karastusjookides, spordijookides, šokolaadis, erinevates ravimites ja toidulisandites, aga ka lisandina mitmete illegaalsete stimulantide koostises.

Euroopa Hüpertensiooni Ühingu kongressil anti ülevaade kõrge vererõhu diagnoosimise ja ravi uuendustest

31. maist kuni 3. juunini toimus Euroopa Hüpertensiooni Ühingu 33. kongress, kus räägiti muuhulgas uutest vererõhuravimitest, anti ülevaade uuringutest, nutiseadmete olulisusest ning pikemalt peatuti ka patsientide isemõõtmiste ning elustiilimuudatuste juures. Kongressil räägitust tegi ülevaate Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog ja Euroopa Hüpertensiooni Ühingu auliige Margus Viigimaa.

Ülevaade südamestimulaatorite tööpõhimõtetest, näidustustest ja järelkontrollist

Maailma esimene südamestimulaator paigaldati Rootsis 1958. aastal atrioventrikulaarblokaadi tõttu. Masin ise oli sama suur kui hokilitter, kuid patarei pidas vastu kõigest kaheksa tundi. Patsient elas pärast esimest operatsiooni veel 40 aastat, 86. eluaastani, ning talle teostati elu jooksul lausa 20 stimulaatori vahetust (1). Eestis paigaldati esimene südamestimulaator 1977. aastal Tartu Maarjamõisa Haiglas.

Vitamiinid tervise tugisambana ja võitluses haigustega

Artikkel annab ülevaate vitamiinidest, mida võib olla vaja lisaks manustada – võimaluse korral toiduvalikut muutes, aga kui see on ebapiisav, siis ka toidulisandina.

Erektsioonihäirete taastusravi

Erektsioonihäire, mida kutsutakse ka impotentsuseks, on kestev võimetus saavutada või säilitada suguühteks vajalikku erektsiooni ehk suguti jäigastumist. Enam kui pooled mehed vanuses üle 50 eluaasta on olnud olukorras, kus erektsioon ei ole piisav või puudub täiesti ning suguühe on seetõttu oluliselt raskendatud või võimatu. Erektsioonihäire ei ole aga vaid üle 50-aastaste meeste probleem ning nii võivad ka noored mehed seksuaalelu alustades või uue partneriga suguelu alustades kogeda erektsioonihäireid.

Maksatsirroos ja portaalhüpertensioon

Maksatsirroos on kroonilise maksahaiguse lõppjärk, mida iseloomustab maksa parenhüümi asendumine fibrooskoe ja regeneratiivsete sõlmedega. Tekib progresseeruv maksafunktsiooni häirumine, mis viib maksapuudulikkuseni (1). 2019. aastal moodustasid maksatsirroosiga seotud surmad 2,4% kõigist globaalsetest surmadest (2). Artiklis antakse ülevaade maksatsirroosi ja portaalhüpertensiooni sagedasematest tüsistustest ning nende ravi põhimõtetest.

Ebaselge põhjusega kaalulangus

Ebaselge põhjusega kaalulanguse all mõeldakse mittetahtlikku või planeerimata kaalukaotust. Kliiniliselt oluliseks kaalukaotuseks loetakse üle 5%-list kaalulangust oma tavakaalust poole aasta kuni aasta jooksul (1).

Kirurgia alaseljavalu ravis

Alaseljavalu on inimkonda üha enam vaevav tervisemure (1). Valu tõttu kannatab igapäevaelu, väheneb inimese töövõime ning mõjutatud saavad ka lähedased. Alaseljavalu on suureks koormuseks ka meditsiinisüsteemi igale tasandile.

Kognitiiv-käitumisteraapia roll ärevuse ravis

Ärevushäired on tüüpiline probleem, millega enda vastuvõtukabinetis kokku puutun. Seda kinnitavad ka arvud – viimane Eesti rahvastiku vaimse tervise uuring näitab, et depressioon ja ärevushäired on kõige sagedasemad vaimse tervise probleemid ning nendesse haigestumise risk on ajas aina suurenenud (1).

Haigusjuht: rindkere IV astme põletus

68-aastane meespatsient sai põletushaavasid kodus. Väidetavalt voodis joobes olles süttis sigaretist rinnal olnud ajaleht. Patsient ehmatas ja püüdis leeke summutada kõrvaloleval kapil seisnud kuuma supiga. Kutsus ise kiirabi, kes toimetas patsiendi elukohajärgsesse haiglasse, kus sai infusioonravi ja tehti haavade sidumisi. Operatiivse ravi vajaduse tõttu toodi patsient kaks päeva hiljem üle Põhja-Eesti Regionaalhaigla põletusravi üksusesse.

Uudised


Soovite tellida ajakirja Lege Artis?

Lege Artis – artiklid arstilt arstile. Lege Artise mitmekülgse teemavaliku hulgast leiab praktilise väärtusega ja huvitavaid artikleid iga meditsiinivaldkonna esindaja.