Väärtustagem haridust ja tõenduspõhist teenuse arengut!

Õe roll on Eesti tervishoiusüsteemis aasta-aastalt kasvanud ning üha enam ka ühiskonnas teadvustatud ja väärtustatud.

Marge Udras: rõõmu teeb, kui väga keerukas terviseprobleem saab lahendatud

Tõrva Perearstikeskuse pereõde Marge Udras sõnab, et tervisekeskusepõhine patsientide teenindamine ei ole paraku veel nii hästi toimiv ja juurdunud, kui oodati. Kuid vaatamata süsteemi kasvuraskustele on kollektiiv kokkuhoidev ja tore, rõõmu päevadesse toovad ka patsiendid.

Koosolekute pidamine aitab kollektiivil liikuda samas suunas

Me arutleme, vaidleme ja sõlmime kokkuleppeid igal sammul, olgu teine osapool kolleegid samast või teisest raviasutusest, omavalitsuse esindajad või muud ametnikud. Kõik see võibki jääda tühjaks sõnamulinaks, millest keegi hiljem ei mäleta midagi või mida mäletatakse moonutatult. Ent kui need tohutud kõnetunnid salvestada, siis sellest kujuneb andmepagas, millega on võimalik edasi minna, et parandada töökeskkonda, või tänu millele on olemas väärtuslik teave koosolekutel läbitud teemade ja protsesside kohta – seega ei pea neid uuesti algusest peale käsitlema.

Kooliõde koostöös vaimse tervise õega toetab õpilaste vaimset tervist

Ligi kolmandikul kooliealistest lastest on mõni vaimse tervise mure, mis mõjutab nende edasijõudmist koolis. Koolikeskkond annab võimaluse jõuda regulaarselt enamiku koolilasteni, kus kooliõde on esmaste terviseriskide märkaja ja sekkuja. Alates sellest aastast saavad kooliõed õpilaste vaimse tervise murede asjus konsulteerida vaimse tervise õega. See aitab kaasa abivajajate toetamisele.

Alkoholi tarbimine ja vaktsineerimine

COVID-19 vaktsineerimiste ajal soovitasid paljud perearstid ja -õed pärast vaktsineerimist mitte alkoholi tarbida. Kas sellel soovitusel oli tõenduspõhi all? Kuidas on olukord teiste vaktsiinide korral? Kas alkoholi tarbimine vaktsineerimistega ajalises seoses on ohutu ja kuidas mõjutab alkohol vaktsiinide efektiivsust või kõrvaltoimete teket?

Aktiivsus- ja tähelepanuhäirega laps/nooruk pereõe vastuvõtul

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) on psüühikahäire, mille korral on inimesel raskusi tähelepanu hoidmisel, suunamisel ja/või emotsioonide, käitumise juhtimisel, ning sellest tulenevad toimetulekuraskused. ATH-l eristatakse kolme vormi: tähelepanematuse vorm, hüperaktiivsuse ja/või impulsiivsusega vorm ning segavorm, kus esinevad nii tähelepanematus kui ka hüperaktiivsus ja impulsiivsus (3, 4).

Haige lapse läbivaatus ja protseduurid – piitsa või präänikuga?

Lastega töötamine on mõistagi väga suur proovikivi, millega puutuvad suuremal või vähemal määral kokku kõik pereõed. Eriti raske on olukord siis, kui läbivaatust tuleb teha haigele lapsele, kes tunneb end niigi kehvasti ning kelle kõrval olev lapsevanem on lapse tervisemure tõttu endast väljas ja murelik.

Aneemia käsitlus esmatasandil

Aneemia on seisund, mille korral on inimese organismis erütrotsüütide arv või hemoglobiini tase normist väiksem. Maailma Tervise­organisatsioon on defineerinud aneemiat kui hemoglobiiniväärtust meestel

Glükoosisensor – elumuutev seade

27. mail toimus veebiseminar, kus tutvustati glükoosisensoreid, täpsemalt nende tööpõhimõtet ja kasutust diabeedi kontrolli parandamises. Esinejad olid Ida-Tallinna Keskhaigla endokrino­loogiakeskuse juhataja endokrinoloog dr Mari Verrev ja Ida-Tallinna Keskhaigla diabeediõde Anna Danik.

Preanalüütilised vead analüüside võtmisel ja nende esinemissagedus

Laborimeditsiinis on proovi analüüsimisel kolm faasi – preanalüütiline, analüütiline ja postanalüütiline. Kõige rohkem mõjutab analüüside vastuseid laborist väljas toimuv preanalüütiline faas. See hõlmab endas kogu kaskaadi, mis eelneb proovi jõudmisele laborisse (1).

Sagedasemad toiduallergiad lapseeas ja nende käsitlus

Ida-Tallinna Keskhaigla lasteallergoloog Jelena Roomet rääkis ajakirjale Pereõde lapseea sagedasematest toiduallergiatest ja nende käsitlusest.

Erinevad rinnaprobleemid imetamisperioodil ja pärast seda

Rinnapiim on kõige loomulikum ja parim toit imikule. Eksperdid soovitavad toita last vaid rinnapiimaga esimesed kuus elukuud ja edasi koos tahke toiduga vähemalt aasta, edasi nii kaua, kui ema ja laps seda soovivad. Imetamine pakub olulisi eeliseid ja kaitset nii lapsele kui ka emale. (1)

Vastsündinuea hüperbilirubineemia

Vastsündinuea hüperbilirubineemiat esineb sageli. Nähtav kollasus tekib, kui konjugeerimata bilirubiini kontsentratsioon veres on > 85 µmol/l (1). Bilirubiini taseme tõus on enamasti füsioloogiline ega vaja ravi. Esimesel elupäeval tekkiv kollasus on alati patoloogiline ning üle kahe elunädala püsiv kollasus vajab meditsiinitöötajate tähelepanu.

Sünnitusjärgne depressioon

Perekonna loomine on üks elumuutvamaid perioode inimese elus. Lapse sünd ja lapsevanemaks saamine toob kaasa rohkelt positiivseid emotsioone, samas võib see periood pakkuda keerulisi tundeid ning ootamatuid katsumusi.

Ninavaheseina deviatsioon

Nina kaudu hingamine on füsioloogiline nii päevasel ajal toimetades kui ka öösel magades. Ninalimaskesta ülesanne on kaitsta alumisi hingamisteid, puhastades, soojendades ja niisutades sissehingatavat õhku. Lisaks hingamisepiteelile on ninas ka haistmisepiteel, mis vastutab haistmisfunktsiooni toimimise eest.

Haigusjuht: perifeerne näonärvi halvatus lapsel

Sel suvel käis perearstikeskuses visiidil laps, kellel esines näol paremal poolel lühikese vahega kaks erineva põhjusega haigust.

Haavaravikonverents õpetas märkama ebatüüpilist

Maikuus toimunud konverentsil „Atüüpilised haavandid“ käsitleti põhjalikult mitmeid probleeme ja tänapäevase haavaravi vaatenurki ning suunati leidma ka praktilisi lahendusi.