Sagedamini esinevad toiduainetest põhjustatud tervisehäired ja nende laboratoorne diagnostika
Ilse Rinne
Põhja-Eesti Regionaalhaigla,diagnostikakliinik, laboratooriumMarge Kütt
Põhja-Eesti Regionaalhaigla,diagnostikakliinik, laboratooriumToidust põhjustatud tervisehäired on sageli seotud kas toiduallergiaga või toidutalumatusega. Organismi vastureaktsiooni toidule näitab hästi tervisehäire taandumine, kui toiduaine on mõneks ajaks menüüst välistatud, ja uuesti avaldumine, kui toiduaine on menüüsse lisatud. Nii toiduallergiaga kui ka toidutalumatusega avalduvad subjektiivsed ja objektiivsed (naha, seedetrakti, hingamisteede, südame-veresoonkonna) sümptomid on tihti väga sarnased. Selleks et teha vahet, mis tüüpi toiduvastase reaktsiooniga on tegu, tuleks jõuda selgusele, milline patogeneetiline mehhanism on selle põhjus.